[...] już temat na odrębny artykuł) Proporcje rozkładu kwasów tłuszczowych są też zależne od uprawianej dyscypliny sportu. Urozmaicając naszą dietę na pewno warto wybierać różne rodzaje mięsa. Nie należy bazować tylko na chudym drobiu. Powinniśmy stosunkowo wybierać chude kawałki np. czerwonego mięsa, tutaj nie chodzi też o to, by wybierać te [...]
[...] Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. Mężczyźni obawiają się ze flavonina może zmniejszyć poziom testosteronu, dobra wiadomość: Nic z tego nie jest prawda! Wszystkie [...]
[...] oczywiście wiąże sie ze zwiekszoną czułością na insulinę.To prowadzi także do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę osób dorosłych. Trening aerobowy i anaerobowy Takie rodzaje aktywności fizycznej,jak bieganie,jazda na rowerze i pływanie są wysiłkiem typu aerobowego(tlenowego).Natomiast podnoszenie ciężarów,biegi krótkie czy boks to wysiłek [...]
[...] specjalne życzenia kiełki takich nasion jak dynia czy migdały. Te ostatnie są produkowane dla potrzeb restauracji i cateringu. Producenci kiełków oferują różne wielkości i rodzaje opakowań kiełków: 50g, 100g, 125g i 150g, torebki foliowe oraz pudełka plastikowe. Kiełki , z uwagi na niezbędną dla konsumentów świeżość wymagają krótkich [...]
[...] natomiast "szybkie" z wysoką intensywnością. Jeśli mężczyzna ćwiczy na dużych obciążeniach, uaktywnia głównie szybkie włókna mięśniowe tworzące masę, natomiast kobieta oba rodzaje włókien pobudza w równym stopniu. Z tego też względu przy wysokointensywnym treningu i w podobnych warunkach nie zbuduje kobieta odpowiednio dużej masy mięśniowej. [...]
[...] które niestety często występują w naszych codziennych dietach, niestety są jeszcze inne produkty pogarszające naszą wrażliwość insulinową, pytanie jakie ? Są to najgorsze rodzaje tłuszczy trans-omega-6 czyli uwodornione(chemicznie utwardzone) tłuszcze roślinne występujące w margarynach a także wielu przetworzonych produktach, do których [...]
[...] Wpisujemy swoje dane do tabelki i otrzymujemy gotową dietę z informacjami kiedy i co musimy jeść. Ale należy przestrzegać też dodatkowych zaleceń. 1. Aby zbilansować różne rodzaje spożywanych tłuszczy, do ostatniego spożywanego w ciągu dnia shake’a dodajemy naturalne masło orzechowe. Ponadto, taki shake daje uczucie sytości i jest smaczny. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] skłaniamy się do korzystania z odżywki o niższym stężeniu, zaś przy temperaturze niskiej poleca się stężenie wyższe. Najlepsze odżywki typu Carbo zawierają różne rodzaje węglowodanów, aby optymalnie i sukcesywnie uwalniać do krwioobiegu wszelkie składniki - chodzi tutaj o zróżnicowanie w budowie cukrowców (długość łańcuchów [...]
[...] produkty nabiałowe, orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat czy inne rodzaje),kazeina micelarna, hydrolizaty białka pszenicznego, batony białkowe i inne żródła białka także mogą byc wykorzystywane do promowania zdrowego sposobu odżywiania sie. [...]
OTYŁOŚĆ (cz.I. „Podstawy teoretyczne") Obecnie otyłość jest zaliczana do tzw. Chorób cywilizacyjnych. Codzienne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, wzbogacanej w cukry rafinowane, oraz w tłuszcze zwierzęce, jak również powszechna obfitość wszelkiej żywności, brak ruchu [...]
[...] Wysoki poziom kwasów w ich żołądkach pozwalał szybko rozłożyć pożywienie, aby organizm miał z niego jak najwięcej pożytku. Osoby z grupą krwi 0 mogą także spożywać wszelkie rodzaje drobiu, choć nie jest to tak ważne źródło protein jak czerwone mięso i nie ma tak korzystnych właściwości. •WYSOCE WSKAZANE : WOŁOWINA, JAGNIĘCINA, WĄTRÓBKA, [...]
[...] a obniżają "dobrego" (badania prowadzone przez Brandeis Univeristy, Uniwersity of Malaya oraz Palm Oil Research - za Świat Nauki 10/1997) Żelazo Występują dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe, z których drugie jest gorzej przyswajalne. Występuje ono w jajach, mleku, produktach roślinnych. Żelazo hemowe stanowi natomiast 40% [...]
[...] ograniczyć. Faktem jest, że generalnie jemy za dużo tłuszczów, ale prawdą też jest, że przynajmniej 20% zapotrzebowania na kalorie powinno być pokryte tłuszczami. Niektóre rodzaje tłuszczów, zwłaszcza kwasy jednonienasycone i niektóre wielonienasycone są konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu. Poza dostarczaniem energii, kwasy [...]
[...] i tłuszczów. Błonnik znajdujący sie w pokarmach może ograniczać przyswajanie energii przez organizm. - Wchłanianie jelitowe: profesor G. Slama wykazał, ze „nie wszystkie rodzaje skrobi sa jednakowe". Soczewica i frytki zawierają taka sama ilość tłuszczu i maja podobna kaloryczność. Nie oznacza to jednak, ze ta energia zostanie przyswojona w [...]
[...] nierównowaga hormonalna i wiele innych)... Celem pasteryzacji mleka jest niszczenie "złych" bakterii... Wysoka temperatura nie rozróżnia dobrych i złych bakterii, zabija oba rodzaje, również korzystne dla człowieka bakterie kwasu mlekowego. Autorytet wśród znawców tego zagadnienia dr M.Murray, nazwał pasteryzowane mleko "zupą bakteryjną", [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] liczy sie przede wszystkim atakowanie mięśni pod różnym kątem (np. różne kąty nachylenia przy treningu klatki, zmiany chwytów przy treningu pleców itp). Wyróżnia się różne rodzaje SPLITÓW, które opiszę poniżej. 1.2.1 SPLIT 4 DNIOWY Najbardziej znany rodzaj splitu. Przyznam szczerze, że go nie lubię :-P aczkolwiek jest to najbardziej lubiana [...]
[...] tu zwycięzcą. Minimalna ilość węglowodanów i tłuszczu powodują ze jest to idealne białko w fazie przygotowania do zawodów jak i w dietach: Low-Carb, Low Fat i No-Carb. Dwa rodzaje białek maja bardzo wysoka zawartość białka (86,8% bei Anabolic Protein Fusion i 90,3% bei Anabolic Protein Professional). Taka zawartość białka świadczy o jakości [...]